Boldogasszony Szent helye

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Szurdokpüspöki újraéledő kútja

Fekete MadonnaSzurdokpüspöki a Mátra hegység lábánál, a Zagyva völgyében fekszik. A Szent – Kereszt Kútja (Istenanya Kútja) a község határában áll, könnyű sétával megközelíthető.

A helyen talált leletek azt bizonyítják, hogy több ezer éve lakott a terület. Jégkorszaki gyapjas mamut leletekre és késő rézkori település nyomaira is bukkantak a környéken!

Szent István királyunk uralkodása alatt Esztergom és Kalocsa mellett országunk főbb szakrális helyei közé tartozott, püspöki központ volt.

A török időkben elnéptelenedett a falu, majd az újra ide érkező lakosok, az eredeti településtől nem messze kezdtek új életet. Az egykori központ helyét csak a kút őrizte meg és titkát a kút fölött magasodó remete barlangokban élő remeték. Egy remetei jóslat szerint egykor még újra szent hely lesz megint. Talán eljött az ideje?

Szent helyekIstenanyánk Szentkútját a Táltos iskola követői építették újjá. Fekete Madonnát és a kutat a fölé hajló csodálatos Turul védelmezi.

A hely energetikáját a rajta keresztül futó erőteljes Szent György vonalak adják.

A kút vizét a helybéliek és az ide zarándoklók gyógyító erejűnek mondják. Vize finom, lágyan selymes, vigyünk üveget, ha arra járunk! Fürdessük meg benne arcunkat, kezeinket, fájó végtagjainkat.

Helybéli legenda tartja számon, hogy Szűz Mária felkereste ezt a vidéket.

A Kút előtt két csodálatos öreg fa áll, egy Fűzfa és egy Nyárfa. Holdanyácska és Napatyácska, Nő és Férfi -tökéletes harmóniában. Aki tudja ennek jelentőségét, még inkább megérti a hely szentségét.

A nap ajándékai és csodái, amikor arra jártam:

Égi vendégeink a hollók voltak, nem meglepetés hiszen a Hollós domb társaságában vagyunk:)

A Kút mellett található egy fából faragott Boldogasszony szobor. Szurdokpüspöki-tisztaforrásMellette elsétálva tovább indultunk a csörgedező patak medre mellett, s akkor egy tündéri helyre értünk. Képzeljenek el egy olyan természeti szépséget, mint egy anyaöl, ahová egy keskeny ösvényen juthatunk be. Lecsiszolt sziklafal repedéseiben megülő apró páfrányokkal, mohákkal, pár méteres vízeséssel. Víztündérek járják apró táncukat minden egyes vízcseppen.

Látogatásunkkor szépen körbedíszítettük virágokkal a kút káváját,Boldogasszony mécseseket gyújtottunk, s szerettünk volna imádkozni, énekelni Boldogasszonyunkhoz. Az előkészületeink közben megérkezett Piroska néni (mint később megtudtuk), mint a mesék anyókája. Ráncosan, kendőbe burkolózva, szatyorral a kezében, benne vizes palackokkal. Merítette a vizet, várakozott, mi elkezdtünk énekelni, majd elsétált.  Egy órát énekeltünk, imádkoztunk, már búcsúra vettük, amikor jött vissza Piroska néni Ilonka nénivel. Szóba elegyedtünk velük. Ilonka néni maga egyszerűségével és ízes tájszólásával mesélni kezdett a helyről. Többünk torka összeszorult, könnyeink potyogtak, elfordultunk ne lássák. Látszólag elbúcsúztunk egymástól, mi feljebb mentünk a szobor irányába, s halljuk Ilonka néni énekel, abban az énekben benne volt minden, amiért mi odazarándokoltunk Mátyás napján. Szűzanya elküldte nekünk Ilonka nénit és Piroska nénit, hogy példát mutassanak nekünk alázatból, tisztaságból és egyszerűségből. Szakrális vezetőnek kikiáltott emberek elbújhattak volna nagyságuk mögött. A csodák különös módon érkeznek hozzánk, hál’istennek, hogy észrevettük.

 

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás