Boldogasszonyunk szent ösvénye

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Somló Hétboldogasszonya

A Somló számomra “Boldogasszony Koronája”, egy csodálatos ÉG-KŐ a Bakony alján.

Minden női erő kiáradásának hegye.

 

Mitől különleges a hely számomra?

 • Tiszta szűzi energiák jelenléte.
 • Tündérlátta tisztások.
 • Bölcsasszonyok (boszorkányok) vegykonyhája.
 • Női szentjeink ereje.
 • Boldogasszonyunk védelmező palástja.
 • “Vinum somlainum omni sanum.” ( A somlói bor mindent gyógyít) bejegyzés egy XVIII-XIX. századi patikai receptúrából. Királyok bora volt a somlói Juhfarkt, mely fogyasztása biztos fiú utódot eredményezett:) Ahol a bornak gyógyító ereje van, ott Földanya ereje lüktet.
 • Varázslatos hegyén ott magasodik a Somlói vár.
 • Kilátójának tisztásán csodálatos tölgykoszorúk segítik a gyógyulókat. A tölgyek ölelésében, biztos gyógyító kezekben vagyunk.
 • Három kis kápolna díszíti, mint ékkövek, nem akárkikről elnevezve: Szent Ilona, Szent Margit és Szent Márton.
 • A boszorkányok konyhájában beköszönő Hold énekkel való köszöntése, ősanyai erőket mozdít meg bennünk.
 • Forrásainak hűs vize.
 • Szőlő dombjai -a szőlő igen jó beszélgetőtárs. Nem mindig értem, hogy mit mondanak, de jól tudják, hogy hogyan kell meghallgatni engem. A kipréselt szőlőnedve Jézus Urunk szent vére, így Ő is jelen van minden domboldalon.

Többször jártam a Somlón, mert “Nomen est omen” – a név kötelez, szokták mondani. Nem tudom, ki hogy van evvel a mondással, de az én életemben a Somló egy különös vonzalom. Ha oda megyek, olyan, mintha kicsit otthon lennék. Időről időre hív a hegy, megfejteni a titkát – nem könnyű a távolból. A Vénusz és a Hold ereje mindig elbűvöl, kedvelem az ilyen minőségű helyeket:)

érkezésünkkor szivárvány ragyogott a Nap körül…

Egy különös történet, így kezdődött…

2016 volt, amikor kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet a somlói Hétboldogasszonyra, még nem sejtve, hogy a sors újabb ajándékot tartogat a számomra. Kezembe került egy kis füzetecske, mely apró kis tájékoztató volt a Somlón felállított hét Boldogasszony kis kőfülkéiről. Már maga, hogy a Somlón és, hogy Boldogasszonyról van szó felkeltette egyből az érdeklődésemet, nagyot dobbant a szívem, főleg amikor a füzetbe saját soraimat olvastam vissza. Először csak azt tűnt fel, hogy tudom olvasás nélkül a következő szót, aztán átfutott a fejemben a gondolat, hogy olyan, mintha én írtam volna és tényleg. Tudtomon kívül lettem része a kezdetektől fogva ennek a csodálatos kezdeményezésnek.

Dr. Szabó Gizella és kedves ismerősei által felállításra került a Somló különböző pontjain egy-egy kőfülke Petrás Mária csodálatos Boldogasszonyaival. A kőfülke oldalában megjelenik a Pálos címer, mely Petrás Alina alkotásai, valamint a Tatárlaki korong mintája.

 

Mivel a sors ilyen fura játékot játszott velem még inkább úgy éreztem, hogy Sarlós Boldogasszony napja előtt fel kell kutatnom ezeket a helyeket. Amikor kedves barátnőmmel útnak indultunk rábíztuk magunkat Boldogasszonyra, hogy segítségével egy nap alatt megtaláljuk és végig tudjuk járni a 7 képet.

Amikor kép-esek vagyunk a belső vezetésünkre hallgatni, amikor bízunk a vezettetésben, akkor különös és nem várt dolgok kezdenek el működni.

Az első állomást véletlenszerűen megtaláltuk, Ő volt Olvasós Boldogasszony. Mécsest gyújtottunk, csendben az út szélén énekeltünk és imádkoztunk. Elsétált mellettünk egy középkorú hölgy, figyelt minket, majd odajött. Örült, hogy itt vagyunk, ő szokta gondozni a “kegyhelyet”:)

OLVASÓS BOLDOGASSZONY

Aztán kérdezősködtünk, s megleltük a 2. kegyképet. Ő Gyümölcsoltó Boldogasszony. Nagyon szép a kép, hosszasan állunk előtte egy szőlőterület sarkán.

GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY

Újabb helybéli segítséggel megtudtuk, hogy van egy kép a várban. Irány a vár, könnyedén rátaláltunk a képre.

 NAGYBOLDOGASSZONY

Többen sétálnak a várban, halkan, de énekelünk Boldogasszonynak, még a tilinkómat is elővettem lesz, ami lesz. Zeng a hangja, körbejárja a várat és szétterült a közeli földeken. Búcsúzunk és tovább indulunk keresni, mert aki keres, az talál! Közel van a  kilátó, gondoltuk nézzünk fel oda. Közben hatalmas felhők érkeztek, majd lefújt a szél a tetőről, s jobbnak láttuk, hogy visszafelé vesszük az irányt, kissé  feladva szándékunkat, hogy ráleljünk mind  a hét Boldogasszonyra.

Majd, ahogy lefelé haladtunk a szőlők között észrevettünk egy kőfülkét, újra fellelkesedtünk és a felhők is más irányt vettek (mintha csak a megjelenésük okkal történt volna ), s megpróbáltunk eljutni hozzá. Meg is találtuk, a kertben éppen egy hölgy kertészkedett, akitől rövid beszélgetésünk alatt  kiderült, hogy annak a hölgynek a barátnője, aki ennek az egész kezdeményezésnek az ötletgazdája volt, s nem sokára ő is megérkezett. Gyors valószínűségszámítás…mennyi esély van arra, hogy a 4. képnél Sarlós Boldogasszonynál (Sarlós Boldogasszony előtti napokban) rátalálunk arra a valakire, akinek köszönhetők a kegyhelyek?

Sarlós Boldogasszonynak van egy titka, de azt nem árulom el. Tessék elmenni és megfejteni!

SARLÓS BOLDOGASSZONY

Gizella csodálatos teremtés, rögtön szót értettünk, pontosabban dalt értettünk, mert megengedte, hogy a kép előtt énekeljünk és imádkozzunk. Onnantól kezdve ő volt a vezetőnk a következő képig, ahol közösen együtt énekeltünk. Gyertyaszentelő Boldogasszony a Szent Márton-kápolna mellett lévő szőlős tetejéről tekint le ránk.

GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY

 Gizella és barátai elmesélték a képek születésének történeteit. Újabb összetalálkozás, amikor Boldogasszony anyánk elénk küld hasonló utakon járó embereket. Hogy miért? Azért, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, azért, hogy találkozzunk és erősítsük hitünket. Ezek a felismerések és találkozások szövik  Boldogasszonyunk fénnyelhímzett palástját.

A 6. Boldogasszonyhoz már egyedül érkeztünk, pontos útbaigazítással.

KISBOLDOGASSZONY

A nap már lebukott a látóhatáron, de az esti szürkületben megleltük a 7. képet.

EKETILTÓ BOLDOGASSZONY

Csendesen áll egy szűk is poros utacsak mentén. Mécsest gyújtunk és hálát adunk, hogy Boldogasszonyunk árad a Somló lankáiról, óvó, védő tekintetével őrzi szent hegyünket és a rajta és körülötte élőket. Imáink, énekeink, zenélésünk, belső megéléseink, mint 7 gyöngyszem fűződött fel bennünk és általunk, az ösvényen ezüstös szeretetfonalat hagyva magunk után.

Jó emberek, nemes célért, összefogással teremtettek. Növelték a hegy erejét és segítették csodás működését. Áldás kísérje útjukat!

Tiszta szívvel ajánlom mindenkinek ezt a zarándoklatot.

Hozzászólások

  Összesen: 3 hozzászólás


 1. Kedves Tiszta Forrás!
  Somló Hétboldogasszonya cikk nagyon megtetszett és egyben hívogat – csalogat egy kirándulásra.
  Szeretném megkérdezni, hogyan lehet felvenni a cikkben szereplő dr. Szabó Gizellával a kapcsolatot – mert nem biztos, hogy egymagamban megtalálom az összes képet.
  Esetleg szerveznek-e oda túrát?
  Előre köszönöm a segítséget,
  üdvözlettel,
  Tar Teréz

  • Somlai Nikolett


   Kedves Teréz!
   A hét kőfülke valóban nehezen megtalálható. Gizellával megbeszélem, hátha tudna Önnek segíteni, vagy valami segítséget nyújtani. Ha lesz ilyen zarándoklat, jelzem Ön felé.
   Áldással


   • Kedves Nikolett!
    Szeptember 23-n felkeressük Somló hegyét.
    Remélem megtaláljuk a 7 kőfülkét a csodás Mária szobrokkal.
    Ha esetleg tud erről valami útbaigazítást adni, vagy a “Tudók” elérhetőségét megadni,
    az nagyon sokat segítene.
    Kívánok minden jót ezekben a túrázásra csábító őszi napokban.
    Szeretettel,
    Tar Teréz

Hozzászólás