Sződi Gyümölcsoltó Boldogasszonyunk

    Kategória: Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

A hely megismerésének története egy álommal kezdődött. Az álomkép melyet rögzített a tudatom nagyon lényegretörő volt: Boldogasszony Anyánk egy fűzfakápolnát mutatott nekem. Miután felébredtem az álom nem illant el, hanem napokig velem maradt. Újra és újra láttam a megmaradt képet, mintha nem engedtem volna el. Miután nem szűnt az álom ereje, a kíváncsiság útján elkezdtem keresni. Először a csodás fűzfavesszőből készült építményekre bukkantam szerte -e világon…

Majd megtaláltam azt, amit láttam, sőt a hozzá vezető utat is!

7 teliholdas este, több Boldogasszony ünnep alkalmával látogattam el Boldogasszony Anyánkhoz Sződre.

A Fűzfakápolna megálmodói az Ilona-malom műhely, Takács Edi vezetésével volt, s annak életre hívásában  Heinczinger Miklós vállalt oroszlánrészt. Tájépítészek, helyi lakosok és ismerősök segítették a hely atmoszférájának kialakítását, ahol a természetesség, az egyszerűség által nyilvánul meg Boldogasszony tisztelete.

A Kápolna közepén álló csodálatos Gyümölcsoltó Boldogasszony szobrot Szabó Viktória és Sáfár Benedek házaspár készítették.

A Fűzfakápolna közel esik a Mária zarándokúthoz. A Mária út Közép-Európát átszelő zarándokút, mely  szent helyeket, kegyhelyeket köt össze Mariazelltől-Csíksomlyóig, Czehostovától-Medugorje-ig.

A kápolnát dr. Beér Miklós váci megyéspüspök áldotta meg.

Erdő szélén indulunk rövid utunkra egy keskeny  ösvényen.  Pár lépés után kitárul a tér és megpillanthatjuk az élő fűzfakápolnát és annak különleges élettelteli erejét. Akkor a legszebb, amikor ép levelet bont, lüktett benne a tápláló erő. Az ösvényhez legközelebb eső kaput egy kecsesen ráhajló Galagonya bokor óvja, mely különös tündéri világot sejtet.

Amikor imádkozunk és énekelünk ott különös varázslat veszi kezdetét, olyankor azt hisszük, mintha a szobor élővé válva mosolyogna és figyelne bennünket. Öröm és hála lesz bennünk és egy megnyugtató jelenlét.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás