Tündérek nyomában 2. rész

    Kategória: Tündérek ösvényén, Tündérvilág

…és az erdő elkezdett figyelni és én figyelem az erdőt…

Az érzékszerveimet elkezdem magasabb fokozatra kapcsolni. Figyelem az érzékszerveimen beérkező információkat. Ez a figyelem megköveteli, hogy jelen legyek és ne gondolkodjak összevissza. Tudatosítom az érzékelésemet. Figyelmem összpontosítását kezdhetem a hangokkal.

Először talán semmi különös, de tovább fülelek. Madár hangok érkeznek hozzám. Megfigyelheted, hogy a madarak énekét befolyásolja, hogy milyen napszakban és milyen évszakban érkezel az erdőbe. Tavasszal zsong az erdő a madarak énekétől. Költési időszak van, nagy a zsivaly és a lárma. Jelzik territoriumukat-“eddig az enyém az erdő”! Nyáron, ha vége a költésnek és nem kezdődik meg a második költés időszaka, vagy nagy a forróság a madarak is csöndesebbek.

Vagy vegyük a pirkadat perceit. Sötét van az erdőben és csend, aztán elkezd pirkadni, de még mindig csend van, az ég alja rózsássá válik, feltámad a szél, most a levegő is hűvösebb egy kicsinykét, majd…megszólal az első korán ébredő…aztán egyre több és több madárhang zeng. Ez az érzés csodálatos, ahogy a felkelő nappal együtt ébredeznek a madarak.

Ugyanilyen varázslatban lehet részünk alkonyatkor, amikor a nap szenderül. Utolsó hangoskodás madáréknál, zeng az erdő, talán hálát mondanak a napért. Ahogy lebukik a látóhatáron a Nap lassan, de valamikor, mintha elvágták volna, beáll a csend. Ráül a tárja a szürkület, majd a sötétség…és akkor megszólal a bagoly, s átveszik az éjszakai állatok a hangok birodalmát.

A szajkó, mátyásmadár a nagy figyelmeztető. Még ha nagyon csöndesen is közlekedünk az erdőben, ő már riaszt – idegen jár az erdőben!

Az egyik kedvencem, amikor beköszön a holló. Én jelzésértékűnek veszem megjelenését (vannak, akik ostobaságnak tartják), főleg ha a fejem felett jelenik meg. Figyelem őt. Figyelem honnan, hova száll, hányan vannak? Milyen gondolatok keringtek épp a fejemben? A holló üzenetet hoz. Lélekvivő madár. Szimbólikájában az a madár, aki világokat köt össze, képes dimenziókon átrepülni. Ő hozta Remete Szent Pálnak és Remete Szent Antalnak a sivatagba a kenyeret. Népmeséinkben kenyeret és az élet vizét hordozza a csőrében. Legtöbbször átváltozó madár, fiúkká, lányokká, tündérekké változik át úgy, hogy átbucskázik a fején.

Sajnos egyre kevesebb az erdeinkben a madárszó..odukat tesznek ki…tudnának ők találni maguknak, ha nem vágnák ki alóluk az erdőt!

Nemcsak a madarak hangját lehet hallani az erdőben, hanem a szárnyuk suhogását is. Voltál már olyan közel a hollóhoz, hogy hallottad szárnyai suhogását. Ő nem túl csöndesen repülő madár, sőt.  Evvel ellentétben, ha feletted elrepül egy bagoly, látod, hogy repül, de szinte nesztelen.

Vagy a ott a nagy fakopáncs szorgos kopácsolásának hangja?

És a rigók,.. olykor a frászt hozzák rám, amikor megriadnak a bokrok alatti avarban:)

Hogyan kapcsolódnak a tündérek a madarakhoz????

Innen folytatjuk az utunkat!

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás