Tündérológia

    Kategória: Tündérarcú Holdvilág, Tündérek ösvényén, Tündérvilág

Tündér szavunk etimológiai jelentése

A tündérvilágot nagyon sok irányból lehet megközelítenünk. Egyik ilyen irány, ha kicsit elgondolkodunk a tündér szavunk jelentéstartalmán.  Milyen szavakkal hozható összefüggésbe?

Tündér szavunkhoz kapcsolódó szavaink:

 • tűn,
 • tűnik,
 • tündöklik,
 • tűnődik,
 • tünemény

Érdemes eljátszadozni, ízlelgetni a szavakat. Mire utalnak? Mindenképpen a tündér tulajdonságaira. Hol feltűnik, hol eltűnik. Hirtelen megjelenik, majd pillanatok alatt már csak a hűlt helyét találjuk. Tünemény szavunk mutatja szépségét. Tűnődik szavunk légiességét és megfoghatatlanságát.

 • A Sumér kultúra kutatási anyagában ránk maradt egy kifejezés, Dingir Inanna, aki nem másként maradt fenn a magyar hagyatékban, mint Tündér Ilona. Dingir Inanna Istennő, kit a termékenység, a természet, a szaporulat, a növekedés, az anyaság, a szülés istennőjeként tartottak számon.
 • TüNDéR – TeNGeR szavunk összecsengése vezetett el Yo tengrit-hez, aki a magyar hagyaték anyaúrnője, boldoganya, akitől áldást és békét kaphat a kérő.
 • Ha már TenGeR, akkor még egy érdekes összefüggés: a “tengerből született”, “tengerből jött” jelző használata megjelenik a görögök Aphroditéjénél. Aphrodité egyszerre égi születésű és egyszerre tengerből születő. Anadüoméné, egyik megnevezése azt jelenti, hogy “a tengerből jött”. Bözödi népmesénkben, a Világszép Asszon a megnyíló tengerből jön elő. A tengeri kisasszony palóc népmesében is az istennő a tengerből jön elő és a partján álló fűzfában lakik. Több népmesénk őrzi azt a motívumot, hogy a tündérkisasszony a tenger közepén álló fában, aranyfában, égig érő fában lakik.
 • Helena Tündareosz, ahogyan a görög mitológiából ránk maradt, szintén összefüggést mutat Tündér Ilonával. Helena-Ilana, az élet anya. Helena Tündareosz, Szép Heléna, ki Zeusz és Léda lánya. Legendája több ponton érdekes összefüggéseket mutat Tündér Ilonánk minőségével, alakjával. Zeusz Hattyú képében termékenyítette meg Lédát, melynek tojásából két ikerpár született, az egyik Helena és Klütaimnésztra, valamint Kasztór és Polüdeukész (Castor, Pollux). Az ikerpár egyikének Zeusz, a másikának Tündareosz spártai király volt az apjuk. Aphrodité a világ legszebb földi nőjévé tette születési ajándékával Helénát. Párja Menelaosz lett, gyermekük Hermioné.

Hozzászólások

  Összesen: 1 hozzászólás

 1. Halter “Tündérfi” Gábor


  Köszönöm a szép gyűjteményt
  Tündér-Anya Királynőnkről;
  Mindig eltölt a báj mikor Róla olvasok…
  Áldjon meg Föld-Anya s Ég-Atya!
  🙂

Hozzászólás