Kápolna a Karancson

    Kategória: Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

A Karancs tetején álló kápolna legendája szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla itt pihent meg, s ennek emlékére leánya, Árpád – házi Szent Margit a hegyen kápolnát építtetett. A Salgótarján közelében álló Karancs tetején 1926-ban építik fel az új kőkápolnát, melynek apszisa a régi kápolnából megmaradt, mert a hagyomány úgy tartja, hogy angyalok vitték a hegyre.

Nagyboldogasszony vigíliáján országszerte hagyomány, hogy Szűz Mária koporsója mellett virrasztanak.

Ez a történet is egy régen átélt este emlékét őrzi. Kedves ismerőseimtől hallottam annak idején, hogy a Karancson a mai napig megtartják Mária siratását. Kíváncsi lettem és részese szerettem volna lenni egy ilyen eseménynek. A Karancs aljában találkoztak a zarándokok, akikhez én is csatlakoztam. Már kezdet szürkülleni, csöndben haladtuk felfelé a hegyre, egy -egy helyen megállva elmélkedve, beszélgetve. Már szinte teljesen besötétedett mire felértünk a kápolnába. Megérkezésünk után felállították Mária ravatalát. Egy szép, kb 50 cm-es Mária szobrot egy fehér lepedővel letakart asztalra fektettek, hófehér virágokkal körbe díszítették, gyertyát gyújtottak mellette. Közben más asszonyok az oltárt rendezték. Amikor elkészült minden, elkezdődött a hajnalig tartó virrasztás imádságokkal és énekekkel.

Különös hangulata van ennek a Kápolnának, az egyik oldala teljesen nyitott, hogy láthattuk a csillagos eget felettünk. Szeretek virrasztani, bár nehezemre esik a másnapi ébren maradás. A halvány gyertyafény imbolygása, a szinte meditatívan mondott imák és énekek egy különleges világba vezetnek. Kint és bent, fent és lent vagyok egyszerre, néha belebóbiskolok, elcsendesedek. Elveszek az időben, s a térben, rendeződöm. Közben gondolataim Mária körül keringenek, s azon, aminek a részese vagyok. Belül siratom Máriát, várom a hajnalt, amikor megnyílik az Ég és Máriát felemelik a mennyek országába. Hiszem a hagyományt, mely szerint Mária égbe emelése pillanatában az elhalt szeretteink lelkeit emeli magával. Kegyelmi állapot, mondják. És valóban a felkelő napban látni véljük Máriát, a Napba öltözött asszonyt.

 

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás