Mária kegyhelyek 2.

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Márianosztra, az Élő szent hely

Márianosztra Kegykép - tisztaforrásA Börzsöny déli vonulatában fekszik a márianosztrai búcsújáró hely. Kóspallag felől csodás úton érkezhetünk meg a faluba. Nagy Lajos királyunk akaratából települtek ide Boldog Özséb Pálosai. (1352-es oklevél már említést tesz róla.) A Pálos rend feloszlatásáig (1786) a szerzetesrend tulajdonában maradt. A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend, amit Boldog Özséb alapított. Jelenleg is a Pálos rend tulajdonában van.

Magyarok Nagyasszonya Bazilikához fűződő érdekességek:

  • Kapisztrán Szent János elhíresült mondása fűződik-e helyhez: Aki szenteket akar látni, keresse fel Márianosztrát, a híres völgyben élő pálos remetéket.
  • Mátyás királyunk is többször megfordult-e helyen.
  • A háromszor Koronázott Kegykép! A kegykép keletkezésének története elég vitatott, a Fekete Madonna kép Nagy Lajos uralkodása alatt Czestochowába kerül. Majd az 1700-as évek elején annak másolata visszaérkezik Nosztrára. Rövidesen megkezdődik  “öltöztetése”, lánc kerül a nyakába és Korona a fejére. A második Koronázására 1986-ban kerül sor.  Harmadik koronázására “2011. október 9-dikén került sor. Dr. Beer Miklós püspök, a Váci Egyházmegye főpásztora – nem mellesleg pálos konfráter, valamint Márianosztra plébánosa volt 1970 és 1976 között – 1500 zarándok előtt a magyar nemzet nevében helyezte el a koronát, és áldotta meg a Magyarok Nagyasszonya márianosztrai megújult kegyképét.” Bővebb információt itt találhat az érdeklődő: http://marianosztrakegyhely.hu/content/ave-regina-iv-vfolyam-2sz-nagyboldogasszony-nnepe
  • A Kegykép közelében csodás gyógyulások történnek a mai napig, amin egyáltalán nem csodálkozhat az ember.
  • Bármikor mehetünk Nosztrára napközben, az ajtaja nyitva van! Bárcsak így lenne mindenhol.
  • A gyertyák fényei melegséggel árasztják el a bazilika belsejét és a Pálos Atyák szeretettel fogadják az oda érkezőket. Ez az a Bazilika, ahol úgy érzi az ember, mintha pont rá vártak volna Égen és Földön.
  • A Kegykép előtt ember legyen a talpán, akinek szemében nem gyűlik össze egy picinyke könnycsepp, és nem a szomorúságtól, hanem a végtelen szeretettől, ami a képből és a helyből árad.
  • Szívemben az egyik leggyönyörűbb Fekete Madonna ábrázolás!
  • Ennek a Kegytemplomnak is csodálatos az akusztikája, számtalan csodás megélésem fűződik a helyhez az éneklés által. Egyszerűen ha az ember elkezd tiszta szívvel énekelni a Magyarok Nagyasszonyának, úgy érezheti, hogy semmi bántódása nem eshet soha többet. Újra buzdítok mindenkit, zengessük meg szent helyeinket!
  • Pio Atya magyarokról szóló üzenete: “Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra”. Hittem is, nem is az üzenet valódiságát, de egyszer Nosztrán másod magammal imádkoztunk és énekeltünk a Kegyhelyen. Szent Imre napja volt és akkor megláthattam a magyarok őrangyalát. Nem kérem, hogy higgyen nekem, de az élményt nem veheti el tőlem senki. Hogy mennyire nagyhatalmú, azt nem tudhatom, de azt igen, hogy csodálatos és hosszú percekig nem tudtam feleszmélni sem. Kértem oltalmát, hátha meghallgatta.

Márianosztrától nem messze, Kóspallaghoz közel található a toronyaljai pálos kolostor rom. Könnyű sétával megközelíthető, s ha ősszel jár arra az ember a közeli tisztáson csodálatos őszi kikerics mezőben gyönyörködhetünk.

Erről majd egy másik bejegyzésben…de Márianosztrára feltétlenül menjenek el, s töltsenek el egy kis időt Fekete Madonna lábainál… hátha szenteket látnak!!!

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás