Mária Kegyhelyek 4.

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Pilisszentkereszt – Szentkút,

ahogy én látom

 

Pilisszentkereszt Szentkút - tisztaforrásA pilisszentkereszti Szentkutat két irányból is megközelíthetjük. Az egyik út a Mogyorós -árok mentén kapaszkodik felfelé, a másik a falu közepétől indul a Feszületektől. Könnyed sétával juthatunk a kettős forráshoz, melynek vize csodálatosan gyógyítja és energetizálja az emberi testet, lelket. Bármelyik évszakban is érkezünk a helyre mindig tartogat meglepetéseket.

 

Szentkút csodás megtapasztalásai:

Odavezető úton

Amikor a Feszületektől indulunk föl a “hivatalos” búcsújáró úton, akkor Gyümölcsoltó Boldogasszony - tisztaforráselérkezünk egy faragott Boldogasszony fához. A fának különös története van a szívemben. Nem tudom ki faragta, de ez a én legendám a fáról:  Egy nagyon öreg körtefa állt az út szélén, évekig zöldelt, mígnem kezdett elköszönni földi életétől, sőt egyik évben úgy tűnt búcsúzott. Nemsokkal később a fa törzsébe valaki belefaragta Boldogasszonyunkat, s a fa egyik ága kizöldült a következő tavaszon. Sőt azóta is él, évek óta tavasszal és nagyobb esőzéseknél egy picinyke ér folyik el a törzse mellett. Ő az én Gyümölcsoltó Boldogasszonyom. Hálás vagyok a faragónak, szebbé teszi az arra járók perceit.

Források

Kipróbálta -e már vagy kipróbálná, hogy milyen a medencéjében mezítláb sétálgatni? Én miden évszakban kipróbáltam többed magammal, mondhatom, hogy mindenkinek ki kell legalább egyszer próbálnia! Nehéz szavakkal elmondani, főleg a Vízkereszti lábfürdőt:) Fizikálisan természetesen nagyon hideg, de közben mégis érdekes forróság indul meg az ember erejében, különös érzés.

Ennek a forrásnak hál’istennek, hogy  nem szabtak gátat, nincs csapja, ami zárva van, hanem folyhat örömére, ahogy a JÓ ISTEN megteremtette!

Ha vizet merítek egy forrásból mindig köszöntöm a forrás tüneménylényeit, s megköszönöm a víz éltető, gyógyító és tisztító erejét. Számomra a forrás, Földanyácska könnyei, mellyel táplálja gyermekeit.

A két forrásnak más-más a rezgése, ereje, sőt az íze is. Tegyenek egy próbát, érdemes!

A forrás vizének legendás a híre, sok ember gyógyulását Mária közbenjárásának és a víz gyógyító erejének köszönhetik.

Pilisszentkeresz Szentkút - tisztaforrásA feszület

Csöndesen áll két öregebb fa szomszédságában. Ha kérdezed, válaszol. Ennyi a titka.

Imádkozóhely

Ezen a helyen, ha egyedül szeretnénk lenni vagy nagyon korán, vagy nagyon későn kell ellátogatnunk. Nagyon sokan szeretik, kirándulók, zarándokok, vizet hordó embertársaink. Jönnek, megállnak, megpihennek, imádkoznak. Élő hely, Élő forrással! A Csodatévő hely tiszteletét az 1860-as évektől dokumentálják, pedig hivatalos egyházi engedéllyel nem rendelkezik. Azt hiszem Mária szeretete a lelkekben gyökerezik, s a hit csodákra képes! A Szűzanya szobrát pár évvel ezelőtt felújították, szépen kifestették a föléje épített “sátrat”. A környéke mindig rendezett a helybéli asszonyok gondoskodásától.

Égi-földi madarak

A helyen rengeteg madáretető várja a madárkákat. Szeretem hallgatni Pilisszentkereszt Szűz Mária - tisztaforráshangjukat, figyelni, ahogy ki-be repülnek. Nem vagyok madarász, de számtalan madárfaj megfordul az etetők környékén. Képzeljék Budapestről jár ki egy középkorú férfi felpakolva madáreleséggel, heti, télen pár napi rendszerességgel. Ez az Ő vállalása!

Amikor ott járok mindig viszek virágot és mécsest gyújtok, s cserébe elhozom az elhasználtakat, ez pedig az én vállalásom a helyért.

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás