Mária kegyhelyek

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Máriagyűd

  • Hazánk egyik legősibb kegyhelye. Sok mindent átélt és látott vidéken fogadja a zarándokokat és a hívőket.
  • A Bazilika Sarlós Boldogasszonynak van felszentelve.
  • Ünnepe július 2-a.
  • Máriagyűd a Gyűdi Szent Szűz, Tenkes-hegy Fehér Asszonya oltalma alatt áll.
  • Az eredeti Mária-szobor átvészelte a tatárjárást, a török időkben eltűnt, s ma Eszéken látható. A Rákóczi szabadság harc idején menekítették oda, ahonnan azóta sem kaptuk vissza.
  • Mária jelenés helyszíne, Szűz Mária 1687-ben jelent meg az akkor még kisebb templom ablakában egy Tamás nevű katolikus gazdának, s imádkozására mások is megláthatták őt.
  • A kegyhelytől nem messze található a hely Szentkútja.
  • Csodás gyógyulásokról tanúskodnak a táblácskák a bazilikában.

Messze van a lakhelyemtől, de jön a hívás, az érzés. Egyszer, kétszer, többször. Én meg keresem a kifogásokat…aztán a sors elrendezi. Felkínálnak egy utat a közelébe, ekkor már nincs kifogás, mennem kell! Nyári nap van, hétköznap, csendes a környéke. Hatalmas fák árnyékában lépdelünk fel a lépcsőkön. Belépünk… Egy-két látogató sétálja körbe a bazilika belső terét. Csöndben figyelek, először a templom atmoszféráját, az embereket, a festményeket. Majd belső utakra lépek. Akik velem vannak, már befejezték az imát én még mindig Máriával vagyok. Csöndes párbeszéd zajlik köztünk, figyelek minden idegszálammal, próbálom a jelen pillanat ajándékát befogadni. Megszólalt a déli harangszó…

Elgondolkodom mi is adja egy szent hely erejét, mitől lesz egyik hely különböző a másiktól. Erővonalak, elhangzott imák ereje, szent időpont, vagy én magam lelki állapota. Valószínűleg mind közrejátszik.

Vajon, amit érzek, sugallat Máriától érkezik, Felettes énemtől, önmagam furcsa játéka önmagammal szemben? Mégis a gondolatokat papírra vetem, azt érzem fontos a számomra bárhonnan és bárkitől érkezett. Én hiszem, hogy a Szűz Anya szól, s ettől senki nem tud már eltéríteni.

Kilépek, elvakít a delelő nap fénye, majd a hatalmas hársfa árnyékában figyelem a táncoló levelei között átkukucskáló napsugarakat. Külső imahely, majd felsétálunk a Kálvária dombra.

Elindulok hazafelé szívemben Mária kérő szavaival. Már majdnem a kocsinál vagyok egy-két árus kínálja kegytárgyak sokaságát. Nem szeretnék vásárolni, de megnézem. Megakad a szemem egy egyszerű fehér térdeplő Mária szobron kezében a kisdeddel. Felveszem, nézegetem. Majd megszólal a hölgy, hogy van neki egy szép Mária szobra, igaz nagyobb, de megmutatná. Első látásra tudtam, hogy szeretném haza vinni az oltáromra. Hófehér széparcú Mária szobor rózsakoszorúval. Azóta is házi oltárom ékessége. A gyertya fénye, amit a lábaihoz teszek, sejtelmes fényben fürdeti meg Őt…tudom velem van.

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás