Mária kegyhelyek – Bánfalva

    Kategória: Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei, Nincs kategorizálva

Sopronbánfalván már 1454-ben áll egy kápolna ezen a hegyen Szent Farkas tiszteletére, s egy Pálos remete gondozza. 1482-ben Sopron városa átadja a templomot a Pálosoknak, majd kolostorrá alakítják. Már ettől kezdve búcsújáróhely. 1529-ben a törökök pusztításának áldozata lesz az épület, majd 1643-ra újraépítik Szűz Mária tiszteletére. A Pálos rend fennmaradásáig számos híres Pálos atya fordul meg a templom életében pl. Csepellényi György, kinek életszentségét csodák igazolták, Benkovich Ágoston, Gr. Széchenyi Pál, Bébery György . A templom Fekete Madonna kegyképe a czestochowai kegykép legkorábbi hazai másolata. A Kolostordomb alatti 3 járatú barlang, melyben a novíciák kőkoporsós “beavatása” zajlott, feltárása még várat magára.

Van, amikor lassan esik le a tantusz. Aztán kezdenek összeilleszkedni a darabok és a végén egy pompás időzítés és felismerés a jutalom! Sopron környékén barangoltunk egy-két napot. Egyik reggel átfutott rajtam egy gondolat, hogy vajon vannak-e erre Pálos kolostorok? Jött a gondolat és ment is, hiszen annyi minden szép dolog vett körbe és nem volt szándékomban most Pálos emlékhelyeket felkeresni. Fő úticél Máriacell volt, hogy ellátogassak a koronás-köpönyeges Mária kegyszoborhoz hosszú évek után ismét. Az egyik oldalsó kápolnában a montserráti Fekete Madonna másolata található, így Fekete Madonnáról gondolkodtam, hiszen évek óta ízlelgetem minőségeit. Bánfalván egy Mária Magdolna templomot kerestem, s miután szembesültem avval a ténnyel, hogy oda sem tudok bemenni, mint oly sok templomba és kápolnába, ha nem ismerem a “kulcsok őrét”. Csalódottan és dolgom végezetlenül jártam már negyedjére körbe a kápolnát. Ekkor észleltem, hogy a hely fogva tart, erre már oda szoktam figyelni, különös érzés, amit már jól ismerek. Körbenéztem és figyeltem. Egyszerre a tekintetem egy lépcsősort pillantott meg fehér szobrokkal (eredetileg 14 szobor) és egy templom tornyát. “Oda fel kell mennem”-érzése kapott el, s már indultam is a lépcsősorhoz. Magamban utólag elneveztem a Szentek útjának, akik felemelnek Fekete Madonnához. Szentek egy-egy attribútummal, jó szórakozás volt, igazi szentek-kvíz úgy felsétálni a lépcsőkön, hogy felismerem-e valamennyit. A sort Remete Szent Pál kezdte, s még akkor sem esett le:) A templom monumentális volt és csodás, ahogy a lemenő napban világított.

Nyitva volt, beléptem, rögtön a kegyképet néztem, de nagyon messze volt, telefonommal próbáltam felnagyítani. Annyi látszódott, hogy Madonna a gyermekkel. Közben belső béke, ismerős jóérzés, finom lüktetés járt át. Csöndben imádkoztam és énekeltem Máriának. Forogtam a kicsi térben…. majd megláttam egy fényképet az idei első áldozókról…a kegykép a márianosztrai kegykép másolata…eddig is szédültem, de most megpördült velem a világ. Ott álltam a bánfalvi Pálos templomban! Hiszen tudtam róla, hogy van egy ilyen templom, hogy addig miért nem jött a felismerés, miért nem kapcsoltam össze a tudatomban? Így volt tökéletes, ahogy lassan belesimultam a törtélem lenyomataiba, az energiák örvényébe. Ha egy hely meghív, odatalálsz, hiszen angyalok serege vezet téged észrevétlen sorsod beteljesülése felé:)

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás