Mária kegyhelyek 1

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Mátraverebély – Szentkút

Nagyboldogasszony - Tisztaforrás

Hazánk egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb búcsújáró helye. A kegyhely eredete Szent László királyunk uralkodásáig nyúlik vissza (1077 -1095). Neve ellenére a Cserhát hegységben terül el a csodálatos Szentkúti Nagyboldogasszony – templom Basilica Minor kegytemplom. A kegytemplom fő búcsújáró napjai Pünkösd, Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony ünnepnapjai.

2015- ben megújult a kültéri misézőhely, melyet Erdő Péter szentelt fel.

A kegyhely látnivalói és érdekességei:

Ha a kegyhely felé visz az utunk, ne siessünk, akár egy egész napot érdemes eltölteni ezen a varázslatos helyen.

Ajánlom mindenkinek, hogy az erdei, jól járható ösvényen sétáljon fel Szent László forráshoz és szakadékhoz. A legenda szerint Szent László lovának patkó nyoma a mai napig ott látható a sziklán, mellyel forrást fakasztott. Onnan tovább sétálva az ösvényen eljuthatunk Szűz Mária forrásához és a hármas forráshoz, Szent István, Szent Imre és Szent László forrásáig. Vizük iható, frissítő, felüdülés az ember testének, lelkének.

Másik lehetőségünk a sétára egy kicsit nehezebb ösvényen a remete barlangokhoz vezet, ahol Pálos rendi szerzetesek remetéskedtek. Mikor felérünk a szent helyre érdemes egy pillanatra becsuknunk a szemünket, elcsendesedni és hálával gondolni Pálos Atyáink áldozatos életére.

A Kegytemplommal szemben, a Kálvária – dombon találjuk a kis Kápolnát.

A kegytemplomba belépve, ahová sokszor sikerült úgy érkeznem, hogy egyedül lehettem egy kis időre, szinte érezni Szűz Mária ölelő karjának erejét. A helynek csodálatos az akusztikája, bátran tessék zengetni:) Nagyboldogasszonyunkat ünnepnek megfelelően öltöztetik (Öltöztetős Madonna), szebbnél szebb ruhákba Jézussal a karján.

A külső misézőhely, bár nagyon szép és hatalmas munka lehetett a mesterembereknek, a szívemnek a régi lourdes-i barlang Máriával kedvesebb volt. De evvel a véleménnyel szabad nem egyetérteni.

A kegytemplom közelében lévő forrás vize az egyik legerősebb és legtisztább életvíz minőségű forrásunk Magyarországon. Milyen jó lenne, ha forrásaink szabadon csörgedezhetnének a maguk éltető lüktetésében.

A kegyhelyhez számtalan csoda tartozik, Lukovics Márton kisterenyei plébános kezdte el felgyűjteni a csodás eseteket (1714), amelyeket a mai napig gyűjtenek. 1701-ben a hívő tömegnek megjelent a Boldogságos Szűz karján a kis Jézussal.

Mindenkinek szeretettel ajánlom e csodás hely felkeresését!

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás