Szent helyek

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Boldogasszony kápolna Pilisszántón

Boldogasszony kápolna-tisztaforrásPilisszántó a Pilis hegy lábánál elterülő község, a Pilis kapuja. A legendák szerint a régi időkben, ha valaki bebocsátást kapott a Pilis belsejébe, itt töltött el egy éjszakát, s utána léphetett  csak belső terébe. Csodálatos kis ékszerdoboz, ami sok érdekességet tartogat a tisztaszívű emberek számára.

A Pilis a magyarok szent hegye, melyet az egykori mészégetők tudtukon kívül, de megszentségtelenítettek. Testébe hatalmas sebet ejtettek, amit már Budapest határától is jól látni. A Boldogasszony kápolna, a Csillagösvény, a harangláb és a Pilis kereszt állítása mind ezt próbálja gyógyítani.

Boldogasszony Kápolna érdekességei a teljesség igénye nélkül:

  • A kápolna terveit Őrfi József tervezte.
  • Az első kőletétel 2006. június 19-én történt.
  • A kápolna kizárólag a Pilis hegy kövéből épült.
  • A két tornya 9 méter magas, a Pilisszántói Keresztes kő díszíti, ugyanúgy, mint a mennyezetét a kápolnának.
  • A harangokat Gombos Miklós őrbottyáni műhelyében öntötték, Árva Vince atya szentelte fel.
  • Péterfy László készítette el Boldogasszonyunk szobrát.
  • Pilisszántói Boldogasszony Kápolna felszentelése 2006. december 21-én történt.
  • A kápolna fővédnöke Szőnyi József

Boldogasszonyunk Kápolnája egy fiatalnak mondható szent építmény. Egyre több zarándok keresi fel, hogy hűs falai között menedéket találjon és imádkozhasson. Csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk a Kápolna előteréből, amit mindenkinek tiszta szívből ajánlok. Az emberi lélek szárnyra kap, szeme megnyugszik a tájon és belemerülhet gondolataiba. Emlékszem még azokra a téli napfordulókra, amikor 10-15-en álltunk a Napmadár felröppenését várva. Mára ez a létszám megsokszorozódott, mely számomra azt hírdeti, hogy az emberek lelkében egyre nagyobb az óhajtása ezeknek a szakrális pillanatoknak.

A téli napfordulót követő hajnalon,( ne felejtsük, hogy mozgó időpont december 21., 22.) amikor a nap égi útján eléri a bak 0.fokát, Napatyácska fényes korongja a Ziribár hegy oldalában gördül felfelé, s közben bearanyozza, Napba öltözteti a Kápolna Boldogasszonyát. Ritka és csodás pillantok egyike a téli napfordulót követő napkelte, úgy érzi az ember, hogy a Fény születésével, ő maga is újjászületik, éled benne  a remény, s a Fény erői szárnyra kapnak lelkében.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás