Szent helyek

    Kategória: Boldogasszony, Boldogasszony Szűz Mária szent ligetei

Szentfa kápolna és forrás Dömösön

 

Szűz Mária-tisztaforrás A Duna-kanyarban elterülő csodálatos fekvésű település Dömös. A szemközti parton emelkedik Szent-Mihály hegye, a remete barlangokkal. A hely egyik érdekes szakralitása, hogy két Szent György elnevezésű hely védelmezi, a Visegrád felé eső Szent György puszta és az Esztergom felé eső Szent György mező. Ahol megjelenik Szent György ott bizony sárkánynak is kell lennie. Nem kell sokat keresni a térképen máris rábukkanunk a Sárkány- gerincre, mely a Duna irányából emelkedik a Prédikálószék felé.

Dömös a XI. században már virágzó település, királyi székhely.  Prépostságának altemploma mai is látogatható.

Dömöst elhagyva a Malom-patak mellett haladva találunk rá erre a Szent helyre. Az elmúlt 15 évben sok változáson ment keresztül a természet és az emberi kéz nyoma által.

Szentfa Kápolna-tisztaforrásA legenda szerint az 1880-as évek május eleji Pünkösd vasárnapján két kislánynak egy bükkfa lombjai között megjelent Szűz Mária, karján a kis Jézussal, mellettük angyalok kísérete. A gyermekek mindenkinek meséltek a látomásukról és megindult a zarándoklat a fához. Rövid időn belül kis kápolnát emeltek a fa alá.

Napjainkban a Szentfa Kápolnában egy lourdes-i Szűz Mária szobor áll. A kápolnától pár lépésnyire van a forrás. Volt időszak, hogy elapadt a vize, de napjainkban újra csörgedezik.

Innen a zarándok lábat és erejét megpróbáló ösvényen juthat fel a Vadálló kövek mentén a Prédikálószék panorámájához.

Sokszor járok erre a helyre neves napokon. Egyszer Árpád-házi Szent Margit napján jártam ott, hó borította a helyet, hideg téli este volt, a csillagok kristálytisztán ragyogtak és a Hold is beszédesebb volt, mint szokott. Szeretem az erdőt és különösen a Szent helyeken, forrásoknál, barlangoknál, szikláknál szeretek elidőzni. Az erdő, mint eredő “tanít” engem, mint bárki mást, aki kéri. Tanít, hogy megértsem a Természet csodálatos működését, kitisztítják gondolataimat, lelkemben dúló viharokat csendesítenek…Megélni azt a pillanatot amikor a nappali erdő helyet cserél az éjszakaival varázslatos dolog. Egy pillanatra mélységes csend támad, majd ezt a csendet megtöri  a bagoly különös hangja és az erdő elkezd mesélni…

Átlépünk a titkok világába, a fátyol mögé be-bepillantva ott állunk az álom és a valóság különös ösvényén. Mintha megjelenni látnánk Szent Margit szép alakját, akihez imádkozhatunk, hogy nehezebb időkben óvja és védelmezze Magyar hazánkat, majd a ködben felsejlik Boldog Özséb alakja a Pálos atyák kíséretében. Hiszen biztos erre vitte az útjuk, amikor úttalan utakon keresték Boldogasszonyunkhoz vezető utat. Vajon mi is rátalálunk egyszer?

 

 

Szólj hozzá elsőként!

Hozzászólás